Σε μια πραγματική συνέντευξη-ποταμό στο δημοφιλές αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης David Abrams ξεπερνάει τους μύθους και την παραφιλολογία που αναπτύσσονται ραγδαία στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Με αφορμή τα εκατοντάδες κρούσματα ασθενειών και τους επτά θανάτους που σημειώθηκαν λόγω χρήσης παράνομων ναρκωτικών ουσιών σε συσκευές ατμίσματος, ο αναγνωρισμένος επιστήμονας λέει την αλήθεια έξω από τα δόντια και εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τη δημόσια υγεία όλη αυτή η προπαγάνδα.

Ο δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής του CBS ξεκίνησε τη συνέντευξη με το εύλογο ερώτημα, «γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην αντίληψη για το ζήτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ».

«Οι επιστήμονες στην Αγγλία, αλλά και ορισμένοι συνάδελφοι εδώ, ασχολούμαστε με την «καλή επιστήμη» και βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι απείρως καλύτερο και λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα και βοηθά τους καπνιστές να το κόψουν. Εδώ στις ΗΠΑ παραδίνουμε μεγάλη σημασία στη χρήση του από τους εφήβους ενώ και η επιρροή που υπάρχει από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες «παραμορφώνει» την επιστήμη και οδηγεί σε υπερβολές σχετικά με τις βλάβες που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και σε απόκρυψη των ωφελειών του», ήταν η απάντηση του επιστήμονα.

«Η κυβέρνηση αργεί να ανακοινώσει την αλήθεια»

Ο David Abrams εξήγησε πως «τα επιστημονικά δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια, είναι πολύ ισχυρά, ενώ το ζήτημα το παρακολουθούμε  πολύ στενά. Για παράδειγμα, μια έρευνα σε διάστημα 12 μηνών απέδειξε ότι το ηλεκτρονικό διπλασιάζει την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος σε σχέση με τις συμβατικές και εγκεκριμένες από τους οργανισμούς όπως ο FDA, μεθόδους. Όμως, η κυβέρνηση αργεί χαρακτηριστικά να ανακοινώσει την αλήθεια».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης εξήγησε συνοπτικά γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ λιγότερο βλαπτικό, με βάση και το γεγονός ότι σε σχέση με τον καπνό τα επικίνδυνα τοξικά και χημικά που περιέχει είναι κατά πολύ λιγότερα και σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις. Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πολύ σημαντικό, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατμίσματος, «τις οποίες μπορεί να τις μάθουμε σε 50 χρόνια».

«Τότε πώς εξηγείτε αυτή την αναστάτωση που έχει προκληθεί», ρώτησε ο δημοσιογράφος Tony Dokoupil.

«Η ανησυχία προκαλείται ουσιαστικά από τη μεγάλη χρήση τους από τους εφήβους και για τον εθισμό στη νικοτίνη. Η οποία όμως είναι ασφαλής ουσία, ούτε βλάπτει τους πνεύμονες ούτε προκαλεί καρκίνους. Για τους εφήβους επίσης, τα στοιχεία που έχουμε δεν δικαιολογούν αυτή την ανησυχία».

«Μπορούμε να σώσουμε 7 εκατομμύρια ζωές αμερικάνων καπνιστών»

Και ο καθηγητής συνέχισε: «Δεν τίθεται καν το ερώτημα για το αν θα ωφεληθεί η δημόσια υγεία εάν ο κάθε αμερικάνος καπνιστής κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Θα βελτιωνόταν και μάλιστα δραστικά, και αν με αυτόν τον τρόπο εξαλείψουμε το κάπνισμα, τότε  θα εξαφανιστεί και το πρόβλημα με τους εφήβους που ατμίζουν και θα μπορούσαν αργότερα να το γυρίσουν στο κάπνισμα».

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, εάν το 10% των καπνιστών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο κάνει τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για τα επόμενα 10 χρόνια, τότε μέχρι το 2029 θα διασώζονταν 6 με 7 εκατομμύρια ζωές, δηλαδή θα εξασφαλίζονταν συνολικά 87 εκατομμύρια χρόνια ποιοτικής ζωής.

«Κανένας κίνδυνος για τους ατμιστές που χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα»

Ερωτώμενος για τα κρούσματα των ασθενειών και των θανάτων στις ΗΠΑ, ο David Abrams ήταν ξεκάθαρος:

«Η κοινή λογική μας δείχνει ότι πρόκειται για μια έξαρση που συνέβη 10 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και αυτή προέκυψε από την χρήση παράνομων και ναρκωτικών ουσιών που αγοράστηκαν στη μαύρη αγορά και στον δρόμο. Δεν έχω δει ούτε μια περίπτωση κατά την οποία προκλήθηκε τέτοια ασθένεια από νόμιμα και εγκεκριμένα προϊόντα. Οι ατμιστές να μην ανησυχούν και όσοι καπνιστές θέλουν να το κόψουν μπορούν να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο»…

«Δυστυχώς», επανέλαβε ο καθηγητής, «οι μεγάλες εταιρείες καπνού δρουν ως δούρειος ίππος κατά αυτών των προσπαθειών, ενώ και στο παρελθόν έχουν προβεί σε πολλές τέτοιες ενέργειες. Έτσι πολλοί καπνιστές γίνονται διστακτικοί, αν και η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως, έχουμε 38 εκατομμύρια καπνιστές που πρέπει να βοηθήσουμε»…

«Ηλεκτρονικό τσιγάρο, η μοναδική μεγάλη ευκαιρία των τελευταίων 120 ετών»

«Θέλετε να πείτε ότι πολεμάμε το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την ένταση που θα έπρεπε να έχουμε πολεμήσει το τσιγάρο εδώ και πολλά χρόνια», ήταν η επόμενη εύστοχη ερώτηση του δημοσιογράφου.

Και ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσο πιο δυνατά μπορούσε:

«Ναι, και ξεχνάμε ότι πριν από 120 χρόνια η ανακάλυψη της μηχανής στριψίματος του τσιγάρου ήταν αυτή που οδήγησε στην επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα και σε άλλες ασθένειες.

Τώρα, 120 χρόνια αργότερα, έχουμε την ευκαιρία με μια νέα ανακάλυψη να εξαλείψουμε το κάπνισμα, αφού έχουμε μια νέα τεχνολογία που παρέχει τη νικοτίνη με πολύ ικανοποιητικό τρόπο και χωρίς να προκαλεί τις βλάβες του καπνού.

Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, θα έχουμε κλωτσήσει τη μοναδική μεγάλη δυνατότητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας που είχαμε τα τελευταία 120 χρόνια. Αυτή της εξάλειψης του τσιγάρου και της αντικατάστασής του με έναν πολύ πιο ασφαλή τρόπο παροχής νικοτίνης. Για όλους…

H alter ego εδώ και δέκα χρόνια επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Η δεκάχρονη εμπιστοσύνη των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των επιστημονικών φορέων που πιστοποιούν την ασφάλεια των προϊόντων μας είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι η alter ego δεν εγγυάται μόνο την ποιότητα αλλά ότι είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Επιπλέον, προτρέπουμε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται μόνο επώνυμες εταιρείες για την αγορά προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου.