Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής), δηλαδή ο αντίστοιχος ΕΟΦ της Αμερικής, επιβεβαιώνει σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ότι τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας (THC) και κάλεσε τους ατμιστές των ΗΠΑ να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα ατμίσματος από το δρόμο ή τη μαύρη αγορά, να αποφύγουν τη χρήση ελαίου μαριχουάνας (THC) καθώς και να σταματήσουν να τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουν στα καταστήματα.

Η τοποθέτηση αυτή διαχωρίζει σαφώς τα ανησυχητικά κρούσματα που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ με την κανονική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δηλώσεις Δρ Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα καρδιολόγου, ερευνητή και εμπειρογνώμονα σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Δρ ΚωνσταντίνοΦαρσαλινό «Επιτέλους, για πρώτη φορά ένας αμερικάνικος οργανισμός υγείας τοποθετείται  επίσημα  και δηλώνει ότι το πρόβλημα με τις περιπτώσεις οξείας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας σχετίζεται με εισπνοή ελαίου μαριχουάνας (THC) και όχι με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα».

Και συνέχισε: «Από επιδημιολογικής απόψεως, είναι αδύνατο συμβατικά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυκλοφορούν για πάνω από 10 χρόνια, χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν σχετιστεί ποτέ με πρόβλημα υγείας, να προκαλούν ξαφνικά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κι αυτό να συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ και κυρίως σε νεαρά άτομα. Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και ο ακριβής εντοπισμός της αιτίας, η κυριότερη υποψία αφορά τη χρήση ελαίων, λιπαρών ή άλλων ακατάλληλων προς εισπνοή συστατικών στα διαλύματα τετραϋδροκανναβινόλης που κυκλοφορούν κυρίως στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ. Τέτοια έλαια δεν χρησιμοποιούνται στα συμβατικά, νόμιμα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη».

Επίσημη Ανακοίνωση του FDA

Ο FDA, στην ανακοίνωση τύπου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για αυτά τα περιστατικά και ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., καθώς και με τους δημόσιους και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας για να διερευνηθούν το συντομότερο.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλά από τα δείγματα που ελέγχθηκαν από τα κρατικά εργαστήρια και τον FDA, έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας) και επιπλέον, στα περισσότερα από αυτά τα δείγματα με ΤΗC, εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα Vitamin Ε acetate.

Η Vitamin Ε acetate είναι μια ουσία που υπάρχει σε καταναλωτικά προϊόντα ή σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ως προς τις επιδράσεις της κατά την εισπνοή.

Τέλος, ενώ ο FDA δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Vitamin E acetate είναι η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, ο οργανισμός πιστεύει ότι θα ήταν καλό να αποφεύγεται η εισπνοή αυτής της ουσίας.

alter ego εδώ και δέκα χρόνια επενδύει συνεχώς στην ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της. Η δεκάχρονη εμπιστοσύνη των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών και των επιστημονικών φορέων που πιστοποιούν την ασφάλεια των προϊόντων μας είναι η πιο έμπρακτη απόδειξη ότι η alter ego δεν εγγυάται μόνο την ποιότητα αλλά ότι είναι και ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του καπνίσματος.